When greening work began at Bellmaine Avenue to turn the left side of their garden into a more accessible outdoor space, the youth volunteers from our London services did not realise the scale of the project at hand.

It wasn’t until the volunteers began to pull out the concrete slabs edging the garden that they realised how deep they went down! This meant a lot more hours on the project, digging down around the slabs to help take them out.

Not to be discouraged, the volunteers were determined to finish the job, and finally they managed to get rid of the concrete and replace it with a much more accessible, lower border made out of painted wood.

The new sensory garden means that the three residents of the supported living scheme in Corringham, Toni, Lin and Amanda, will be able to enjoy the smells, sounds and sights over the summer months. And hopefully the birds will enjoy their new purple bird feeder!

Some of the shingle and statues were re-used and the concrete slabs were painted and put down to make up part of the new pathway. Plants such as lavender, astilbe, hostas and grasses were brought in to add texture, colour and of course some great scents. Customers celebrated the new space with a soap-making event, with mint leaves and flower petals taken from the garden to make homemade soaps for the ladies bathrooms.

You can view more pictures from the day here.

The work was organised by our Social and Financial Inclusion team and supported by the Family Mosaic Community Foundation. A big thank you to all the staff, customers and volunteers that helped out – look at what you have achieved!